Echte groene stroom

Hoe weet je nu of je echte groene stroom hebt of niet? Deze informatie is te halen uit het stroometiket. Dit is een overzicht hoe je energie van de afgelopen 12 maanden is samengesteld. Hoeveel procent van je energie werd opgewekt door kolen, aardgas, wind of hernieuwbare bronnen? Het energiebedrijf is wettelijk verplicht om dit jaarlijks te tonen. Meestal wordt het bijgevoegd bij de jaarrekening. Maar je kan het stroometiket ook downloaden op het internet bij het energiebedrijf.

Echte groene energieleveranciers

Er zijn een paar energiebedrijven die al jaren in de voorhoede lopen als het op duurzame energie aankomt. Dit zijn Pure Energie en Qurrent. Hun duurzame energie bestaat voor 99% uit windenergie van Nederlandse bodem. De resterende 1% komt van zonne energie. Bij Pure Energie kan je zelf je windmolen kiezen. Het energiebedrijf heeft diverse windmolens staan in Nederlandse windparken. Bij Qurrent ben je zowel klant als lid van de coƶperatie. Greenchoice tenslotte is wellicht het meest bekend. Ze hebben een goede klantenservice en werken hard om 100% echte groene stroom te leveren.

Vergroende stroom is sjoemelstroom

Vergroende stroom is grijze energie (kolen, aardgas) dat een certificaat heeft gekregen van groene energie. Deze certificaten zijn vrij verhandelbaar in Europa. Vooral van oude waterkrachtcentrales in Noorwegen zijn veel certificaten in omloop die voor weinig geld kunnen worden aangeschaft. Energieleveranciers mogen van de wet op deze manier hun grijze energie ‘vergroenen’ en hiermee naar klanten toe mooie sier maken. Koos je bij energiebedrijf Essent in 2015 voor groene stroom dan bestond deze voor 70% uit vergroende stroom… Voor een energiebedrijf is het eenvoudiger grijze energie te vergroenen dan om duurzame energie te produceren. Deze vergroende stroom wordt ook wel sjoemelstroom genoemd. Echte groene stroom wordt (bijna) 100% geproduceerd door windmolens van Nederlandse windparken. Kies uit welke windmolen jouw groene stroom komt

Is groene stroom duurder?

Op het moment is groene energie nog iets duurder maar als klant hoef je daar niets van te merken. De overheid geeft energieleveranciers namelijk subsidie als ze windenergie willen produceren. Qurrent, Pure Energie en GreenChoice hebben aanbiedingen voor echte groene stroom waarin fikse kortingen worden gegeven aan mensen die willen overstappen. Als je de tarieven bekijkt dan zijn grote energiebedrijven met grijze energie vaak duurder. Vooral Pure Energie slaagt erin om 100% duurzame energie te leveren tegen de laagste prijzen.
Kijk hier voor een scherp tarief voor echte groene stroom

Goedkope duurzame stroom uit Duitsland
Energiebedrijven krijgen het steeds beter voor elkaar om goedkoop groene stroom te produceren. De prijsverschillen met grijze energie (kolen, aardgas, nucleair) worden elk jaar steeds kleiner. In Duitsland werden de kerncentrales vervroegd gesloten na de kernramp in 2011 in het Japanse Fukushima. Duitsland zette hierna al zijn kaarten op duurzame energie. Het gevolg is dat energieleveranciers goedkoop duurzame energie kunnen importeren uit Duitsland. Het Nationaal Energieakkoord gaat uit van 14% hernieuwbare energie in 2020 wat Nederland zou moeten produceren. Op zee worden nu grote windmolenparken ontwikkeld met windturbines die wel meer dan 200 meter hoog zijn. Een aantal van deze windparken komen dichtbij de Nederlandse kust te leggen.

december 18th, 2016 by