Besparen op elektriciteit
In het jaar 2050 moeten de gebouwen in Nederland energieneutraal zijn. Dit wil zeggen dat een huis net zoveel energie verbruikt als het opgewekt heeft. De overheid wil dit realiseren door zonnepanelen op de daken te leggen. Deze verandering is in de eigen woonomgeving goed te zien. Op steeds meer huizen verschijnen zonnepanelen.
Het zijn niet alleen de woningeigenaren die van deze ontwikkelingen profiteren. Ook mensen in een huurhuis besparen op elektriciteit en houden een leuk bedrag over. De besparingen worden wel ten dele overschaduwd door de forse toeslagen voor duurzame energie die het nieuwe kabinet wil gaan heffen.
Zonnepanelen subsidie
Een aantal jaren gelden was er een pot subsidie van de overheid voor woningeigenaars om zonnepanelen aan te schaffen. Veel mensen lieten zich deze kans niet ontnemen en maakten gebruik van de regeling. Nadat het geld uit het potje (50 miljoen euro) op was heeft de overheid het niet meer aangevuld. Alleen bedrijven en sportverenigingen kunnen in 2017 een aanvraag indienen voor subsidie. Een van de redenen dat de overheid gestopt is met het geven van subsidie zijn de almaar dalende prijzen voor zonnepanelen. Mensen die 5 jaar geleden subsidie kregen betaalden een stuk meer geld dan degenen die nu zonnepanelen kopen.
Geld besparen
Behalve zonnepanelen zijn er diverse andere mogelijkheden om geld te besparen. Enkele besparen tips voor in huis zijn de aankoop van energiezuinige apparaten en een energiemonitor die inzicht geeft in je energieverbruik. Veel mensen onderschatten het verschil in energieverbruik tussen een oud apparaat en een moderne versie met het hoogste energielabel. De besparing op energie kan oplopen tot wel 50% bij (af)wasmachines en drogers.
Tips om energie te besparen
Er zijn een paar eenvoudige energie besparen tips die flink aantikken. De eerste tip is om de gloeilampen in huis te vervangen door ledlampen. De aanschaf van een ledlamp is weliswaar duurder dan een gloeilamp maar met de vervanging bespaar je tientallen euro’s per jaar op je energierekening. Een tweede tip die niets kost: schakel de apparaten uit die in de stand-by stand staan. Dit scheelt wederom tientallen euro’s per jaar. Ook het gebruik van een thermoskan helpt om geld te besparen. Een waterkoker en warmhoudplaat verbruiken meer energie dan je denkt.
Energielabel
Er is niet alleen een energielabel voor wit- en bruingoed maar ook voor auto’s en huizen. Het energielabel is zelfs verplicht als je je huis wilt verkopen, koopt of verhuurt. Degene die de woning betrekt moet in een oogopslag kunnen zien of het energiezuinig is. De Rijksoverheid heeft twee websites waar men deze informatie op kan zoeken. Op de site Zoekuwenergielabel.nl is het voorlopig energielabel in te zien. Een definitief energielabel kan men aanvragen op Energielabelvoorwoningen.nl. Je hebt hiervoor je Digid nodig om in te loggen. Het definitief energielabel blijft 10 jaar geldig en kost een paar tientjes aan administratiekosten.
Tags: besparen tips, zonnepanelen, besparen op elektriciteit, energielabel
Zonnepanelen uit Holland