Delta verkoopt aandeel Kreekraksluis

In juni 2015 werd bekend gemaakt dat energiebedrijf Delta zijn aandeel had verkocht in het Zeeuwse windpark Kreekraksluis. Delta heeft zijn belang verkocht aan Belgische investeerders. Na de verkoop blijft Delta wel het operationele beheer uitoefenen. Met de verkoop is een bedrag tussen de 61-68 miljoen euro gemoeid. Het Zeeuwse energiebedrijf wil met het geld zijn schulden verminderen.
In windpark Kreekraksluis staan 31 windturbines. Delta was eigenaar van 16 windmolens. De andere windmolens zijn van partners Eneco (7 windturbines), Scheldewind (6) en Winvast (2). Kreekraksluis werd in 2013 officieel in gebruik genomen. De windturbines zijn samen goed voor 77 megawatt aan vermogen. Ongeveer 55.000 huishoudens kunnen van groene energie worden voorzien. Het is op het moment het grootste windpark in Zeeland en een van de vier regio’s in Zeeland waar windmolens geplaatst mogen worden. In het gebied staan behalve sluizen ook hoogspanningsmasten, bruggen, een spoorlijn en een autosnelweg. Het gebied is verder dunbevolkt.

Delta in financiele problemen
Energiebedrijf Delta is in ernstige problemen geraakt door verschillende factoren. Ten eerste door de Splitsingswet die nu niet meer af te wenden lijkt. Ook de Tweede Kamer is voor splitsing van de energieproductie en het netwerkbeheer. Hierdoor zou Delta geen goedkopere financiering meer kunnen krijgen en dreigt een verkoop aan buitenlandse (niet gesplitste) energiemaatschappijen. De verliesgevende kerncentrale hangt als een molensteen om de nek van het bedrijf. De energieprijzen tenslotte zijn de laatste jaren flink gedaald.
Ook is er een voormalig zakenpartner die beslag heeft laten liggen op tegoeden van de Delta. Het verlies in 2015 was 110 miljoen euro. De verwachting is dan ook dat na splitsing van het energiebedrijf veel werknemers hun baan zullen gaan verliezen. De Tweede Kamer is hier niet bang voor. Zij zeggen dat de Delta 10 jaar de tijd heeft gehad om zich voor te bereiden op een splitsing. Ook de vakbonden denken dat het banenverlies van 800 werknemers uit de lucht gegrepen is.