Nieuwkomer EasyEnergy heeft sinds kort de Nederlandse energiemarkt betreden. Het bedrijf heeft banden met EasyGroup. Het bekendste merk van deze groep is luchtvaartmaatschappij Easyjet. EasyEnergy gaat groene energie aanbieden tegen real-time marktprijzen (die per uur veranderen).




Groene energie op handelsmarkt

In Nederland is veel concurrentie op de energiemarkt. Er zijn zo’n 50 energieleveranciers actief. EasyEnergy werkt met een uniek businessmodel van het aanbieden van duurzame energie tegen de meest actuele marktprijzen. De energie van EasyEnergy is afkomstig van de handelsmarkt van groene stroom. Op hun website is te lezen dat ze vergroende stroom aanbieden. Ze kopen certificaten van 100% Europese windmolens. De prijs van deze duurzame energie is variabel. Om gas en energie te kopen bij EasyEnergy heb je een abonnement nodig. Dit kost per aansluiting 5 euro per maand. Voor gas en (groene)energie betaal je dus 2 x 5 = 10 euro per maand. Energieleveranciers als Pure Energie leveren 100% groene stroom van Nederlandse windmolens.

Slimme meter koppelt je energieverbruik

Bij Easyenergy moet de klant een slimme meter hebben die de meterstanden doorstuurt. Hierna kunnen ze je energieverbruik uitlezen en koppelen aan de op dat moment geldende handelsbeursprijzen. Via een persoonlijke pagina kun je jouw energieverbruik en de kosten volgen. Heb je nog geen slimme meter? Dan kun je aan je energieleverancier vragen om een prioriteitsplaatsing. De slimme meter wordt binnen korte tijd geïnstalleerd. Je betaalt voor deze prioriteitsplaatsing wel 72 euro.

Je betaalt per maand wat je werkelijk verbruikt. Dat is een behoorlijk verschil t.o.v de vaste bedragen per maand. Bij EasyEnergy heb je in de zomer lage energierekeningen maar in de winter betaal je relatief hoge bedragen. Neem als voorbeeld een gemiddelde prijs van 117 euro per maand. Dan is de prijs in de zomer minder dan 90 euro terwijl in de winter de energierekening kan oplopen tot wel 160 euro.

Zelf opgewekte energie

Zelf opgewekte energie kan worden terug geleverd tegen de handelsprijs zoals deze op dat moment is op de handelsmarkt. Onbekend is of dit gunstiger is dan dat je energie terug levert bij je huidige energielevetancier.

Overstappen

De overstap wordt geregeld maar een eventuele boete moet de klant zelf betalen. Bij een vast contract dat 2.5 jaar of langer doorloopt kan de boete 2 x 125 = 250 euro bedragen (125 euro voor gas; 125 euro voor stroom).

Loont het?

Deskundigen zijn redelijk positief maar twijfelen tegelijkertijd hoe de markt er tegen aan kijkt. De klant is afhankelijk van de marktprijs en weet niet van tevoren of hij/zij goedkoper uit zal zijn bij EasyEnergy. Er wordt geen garantie gegeven dat je uiteindelijk goedkoper uit bent dan bij een andere energieleverancier. Uiteraard denkt het bedrijf dat de klant wel geld zal besparen. Een ander nadeel zijn de variabele energierekeningen. In de zomer een lage rekening en in de winter een hoge energierekening. Hoeveel Nederlanders zullen voor deze opzet kiezen? Meer informatie.