Windenergie Essent

Essent is een Nederlands energiebedrijf dat in 1999 werd opgericht. Er werken thans zo’n 3100 medewerkers. In 2007 werd bijna een fusie aangegaan met energiebedrijf Nuon. Omdat er geen akkoord kon worden bereikt over de aandelenverhouding ging de fusie uiteindelijk niet door. Door de Splitsingswet was het bedrijf een gemakkelijke overnameprooi voor buitenlandse ondernemingen. Sinds 2009 is Essent onderdeel van het Duitse concern Rheinisch-Westfälisches Elektrizitätswerk (RWD) dat een belangrijke speler is op de Duitse markt. RWD betaalde meer dan 9 miljard euro aan de Nederlandse aandeelhouders (6 provincies en een aantal gemeenten).
Windstroom

Energiebedrijf Essent biedt windenergie aan dat voor 100% is opgewekt door Nederlandse windmolens. Groene energie van Essent is voor 80% in Nederland geproduceerd. De resterende 20% groene energie komt uit waterkrachtcentrales (hoofdzakelijk uit Noorwegen). De kosten voor ‘Windstroom’ zijn ongeveer 3 euro duurder per maand dan gewone energie. Windenergie helpt om de CO2 te verminderen en het milieu te sparen.

Windstroom is 100% duurzaam opgewekte groene energie door Nederlandse windturbines. In onderzoeken echter komt Essent echter niet naar voren als een milieuvriendelijk bedrijf. De reden is dat het concern nog steeds grootschalig inzet op kolencentrales. Het standaard energiepakket is voor 35% opgewekt in kolencentrales en 6% komt uit kerncentrales. Gascentrales zijn in het standaard pakket goed voor 53%.

CO2 compensatie
Energiebedrijven die ook 100% groene stroom verkopen van Nederlandse windmolens verschillen ook op een ander punt sterk van Essent. Omdat gasverbruik CO2 opwekt compenseren schone energiebedrijven de uitstoot van CO2 met investeringen in de natuur. Greenchoice doet dit door investering in boomaanplant projecten. Qurrent koopt certificaten uit energieprojecten in ontwikkelingslanden die bijvoorbeeld zonnepanelen gebruiken.