Goedkope windenergie
|Windpark Borssele goedkoopste ter wereld
Deze zomer werd bekend dat het Deense energiebedrijf Dong Energy een windmolenpark gaat aanleggen voor de Zeeuwse kust. Het bedrijf was de winnaar van een energie veiling met 38 bieders. De overheid geeft subsidie aan energiebedrijven als ze windmolens bouwen op zee. Degene die het laagste bedrag bood mocht het windpark bij Borssele aanleggen. Dong Energy bood 7,27 cent en dit was ruim onder het maximum bedrag van 12,4 cent subsidie per kilowattuur. Het laagste bedrag tot nu toe (wereldwijd) was 10,3 cent subsidie. De minister was erg blij met het nieuws. Doordat er veel minder subsidie hoeft te worden uitgekeerd bespaart de overheid maar liefst 2,7 miljard euro. Goedkope windenergie begint steeds meer vormen aan te nemen. De overheid zorgt voor de vergunningen en sluit het windpark aan op het elektriciteitsnet. Windpark Borssele wordt het goedkoopste offshore windpark ter wereld.
Borssele 1,2,3 en 4
Het nieuwe windpark ligt 22km van Borssele en zal in de nabije toekomst 1400 megawatt leveren. Het zal dan het grootste windpark van de wereld zijn. Dong Energy zal op de helft van het park (Borssele 1 en 2) grote windmolens bouwen van 8 megawatt (MW). Borssele 3 en 4 tellen ieder 350 megawatt en zullen later geveild worden. De windparken op zee leveren tevens hoogwaardige banen op en ook de haven van Vlissingen profiteert van het offshorepark bij Borssele.
Goedkope windenergie
In de zomer was het bod van 7,27 cent subsidie per kilowattuur een doorbraak. Inmiddels (in november 2016) is het record alweer verbroken. Het Zweedse Vattenfall (waaronder energiebedrijf NUON valt) heeft een bod uitgebracht van 4,99 cent per kilowattuur. Vattenfall mag nu een windpark gaan aanleggen in de Deense wateren. Dit is tegelijkertijd ook weer goed nieuws voor de Nederlandse windparken. Behalve Borssele worden er nog vier andere grote parken gebouwd voor de kust van Zuid-Holland en Noord-Holland. Hoewel er veel protest was tegen de offshoreparken langs de kust zet de overheid door. Veel bewoners op het land willen geen windmolens in hen achtertuin. Windmolens op zee zijn weliswaar een stuk duurder maar stuiten op veel minder weerstand. Het kabinet wilt voldoen aan de Europese richtlijn van 16% duurzame energie in 2013. Doordat de subsidies nu veel lager uitpakken zal goedkope windenergie sterk gaan groeien.
energie vergelijken, goedkoopste stroom, echte groene stroom, SDE+ subsidie