Dataverkeer groeit sterk
Het zal geen verbazing wekken om te lezen dat het dataverkeer enorm groeit. ICT gigant Cisco publiceert regelmatig gegevens over het internet. De Visual Networking Index (VNI) houdt de visuele netwerken wereldwijd in de gaten. Het mobiele data verkeer steeg in 2016 met 63% . Als je het over een periode van 5 jaar bekijkt dan is het verkeer zelfs 18 x meer geworden. Eind 2016 was het mobiele dataverkeer gestegen tot 7.2 exabytes per maand. Om een idee te geven hoeveel dit is:

Een exabye = 1000 petabytes
Een petabyte = 1000 terabytes
Een terabyte = 1000 gigabytes
Hoewel 4-G smartphones 26% van het totaal uitmaakten was hun verkeer goed voor 69%. In 2016 waren er zo’n 8 miljard mobiele telefoons en instrumenten (devices) verbonden met een netwerk. Eind 2017 zal het mobiele dataverkeer in China 1.9 exabytes per maand zijn. Het passeert hiermee Amerika (1.6 exabytes per maand).

Stroomverbruik
Het stroomverbruik van alle datacenters wereldwijd wordt geschat op 1% van het totale energieverbruik ter wereld. De komende tien jaar zal dit wel eens kunnen toenemen tot 3%. In 2015 gebruikten de datacenters wereldwijd meer elektriciteit (416 terawatt) dan in heel Groot-Brittannie (300 terawatt) Een Japans onderzoek wees uit dat bij ongewijzigd beleid de datacenters in Japan in 2030 evenveel stroom zouden verbruiken als er geproduceerd zou worden.

Groene hosting – PUE

Groene hosting wordt in het algemeen uitgedrukt in de waarde Power Usage Effectiveness (PUE). Een waarde van 1.0 zou ideaal zijn. Veel bedrijven doen dan ook hun uiterste best om een zo’n laag mogelijke waarde te halen. Sommige datacenters halen een PUE 1.06 tot 1.10. Dit lijkt erg mooi maar de realiteit is dat allerlei bijbehorende faciliteiten vaak niet in de berekening meegenomen zoals verlichting, luchtbevochtiging, accu’s en stroomtransformators. Hoe lager de PUE waarde, hoe beter een datacenter zichzelf als een groene hosting provider kan presenteren. Dit maakt het vergelijken er niet gemakkelijker op. Een echt alternatief voor de PUE is er nog niet.

Beste groene hosting Nederland

het Humanistisch Instituut voor Ontwikkelingssamenwerking (HIVOS) onderzocht de duurzaamheid van 28 grootste commerciƫle datacenters in Nederland. Als beste duurzame datacenters kwamen uit de bus: KPN, Eurofiber, Atos en Alticom. Zij voorzien hun datacenters geheel van duurzame energie. Een grote middengroep gebruikt vergroende energie. In het rapport staat The Data Center Group (TDCG) vermeld in de middengroep. Echter sinds juni 2016 draaien de twee datacenters van TDCG op 100% windenergie. Een bekende klant van TDCG is webhosting bedrijf Transip. Ook zijn er een aantal bedrijven die geen informatie wilden verstrekken. Het rapport is te lezen op de website van HIVOS.

Zakelijke groene stroom

Alticom heeft 24 datatorens in Nederland en kan hiermee een landelijke dekking geven. Deze datatorens draaien volledig op 100% windenergie. Een voordeel van de torens is direct free air cooling wat een gunstige invloed heeft op de PUE waarde. Eurofiber biedt internet en groene hosting aan voor bedrijven, overheden en non profit organisaties. Eurofiber heeft een eigen glasvezelnetwerk in Nederland en Belgie en verbindt honderden bedrijfslocaties en duizenden locaties met elkaar. De twee duurzame datacenters zijn van een zusterbedrijf en staan in de regio Rotterdam en Utrecht. Atos is een Frans ICT bedrijf met een omzet van 12 miljard euro en 100.000 medewerkers wereldwijd. Atos zet hoog in met verduurzaming en is onderdeel van de Dow Jones Sustainability Index. Het concern is een Industry Group Leader in de sector Software & Services. Minimaal 95% van de gebruikte elektriciteit is afkomstig van duurzame energiebronnen (NL).

XS4all & KPN

KPN heeft 9 datacenters in Nederland met een totale oppervlakte van 30.000 m2. De KPN datacenters behoren tot de meest duurzame datacenters van Nederland. Ze draaien volledig op 100 % groene stroom. Datacentrum DC2 betrekt zijn benodigde energie van Windmolenpark Amalia. KPN is mede-eigenaar van dit windpark. De servers en routers van XS4all en zijn klanten staan in datacenter DC2.

Greenhost datacenter

Greenhost.nl is een bekende groene hosting provider in Nederland. De servers van Greenhost staan in het datacenter van Evoswitch. Op de website van Evoswitch is te lezen dat de PUE waarde erg laag is. Het is echter moeilijk te achterhalen waar precies hun energie vandaan komt voor het datacenter of kantoor. De groene energie van Evoswitch is een combinatie van wind energie, hydro en biomassa. Dit geeft toch wel te denken. Bij hydro energie denk je aan verouderde waterkrachtcentrales in Noorwegen. Veel energiebedrijven en gemeenten kopen hun energie grijs in en vergroenen het vervolgens met Garanties van Oorsprong (GvO). In een rapport van het HIVOS is te lezen dat Evoswitch de klant laat kiezen welke type groene hosting deze afneemt. Op de website van Greenhost.nl is hier geen duidelijkheid over. Dit doet vermoeden dat de hosting minder groen is dan je zou mogen verwachten.

Datacenters Yourhosting

Als je zoekt naar ‘groene hosting’ dan staat webhosting bedrijf Yourhosting vaak bovenaan in Google. Het bedrijf heeft met succes zich kunnen profileren als een groene host. De servers van Yourhosting staan in de datacenters van Equinix en Global Switch. Equinix heeft 7 datacenters in Amsterdam en 150 datacenters wereldwijd. De benodigde energie voor de 150 datacenters van Equinix staat beschreven bij de Energy Mix. Buiten Europa is Equinix erg afhankelijk van gas- en kolencentrales. In Azie (in 2014) was het aandeel duurzame energie slechts 3%. De rest van de stroom voor de Aziatische datacenters kwam van gas- en kolen centrales en nucleaire installaties. Het datacenter van Global Switch staat in een onderzoek van HIVOS (zie onderaan artikel) bij de bedrijven vermeld die gedeeltelijk grijze stroom gebruiken. Yourhosting heeft zijn kantoor wel verduurzaamd en koopt groene stroom bij Greenchoice
Leaseweb & Evoswitch

Leaseweb is de grootste hostingprovider in Nederland. Veel zelfstandge hostingbedrijven en ondernemingen maken gebruik van het netwerk van Leaseweb. Op zijn beurt is Leaseweb onderdeel van Ocom. Deze (vrij onbekende) onderneming is een groot internetservicebedrijf in Europa. Evoswitch is ook een merk van Ocom. De servers van Leaseweb staan in het datacenter van Evoswitch waarvan de groene energie een mix is van hydro (waterkrachtcentrales), wind en biomassa. Meestal duidt het gebruik van hydro op vergroende energie.

Neostrada

Neostrada is een van de snelst groeiende hostingbedrijven in Nederland door een combinatie van kwaliteit en lage prijzen. Het bedrijf is niet transparant waar zijn datacenter is en of het duurzaam is. Hostingbedrijf 2uhosting behoort tot dezelfde eigenaar. Van 2uhosting is bekend dat ze gebruik maken van de netwerken van Serverius en LeaseWeb (Evoswitch). Serverius is een nieuw en regionaal datacenter dat zijn duurzame energie betrekt van lokale energieleveranciers.