Is schone energie duur?

schone energie

Als je als consument windstroom afneemt hoef je niet veel duurder uit te zijn dan met gewone energie. Op de energievergelijker staan veel aanbiedingen op een rij. De duurzame energieleveranciers Vandebron en Pure Energie scoren hierin goed. In de top 20 staan verschillende energiepakketten van 100% schone energie.

100% schone energie
Pure Energie behoort tot de schoonste energiebedrijven in Nederland. De opgewekte energie komt uitsluitend van windmolens die in Nederland staan. en is 100% schoon.




Ook energiebedrijf Qurrent heeft aantrekkelijk geprijsde energiepakketten die niet veel duurder zijn dan grijze energie (uit kolen- en gascentrales). Onder 100% schone energie wordt verstaan dat alle energie ook echt groen is en niet ‘vergroend’. Dit is een truc die veel vervuilende energiebedrijven toepassen.

grijze energie veranderen in groen
Het is legaal dat een energiebedrijf ‘Garanties van Oorsprong’ (GvO’) koopt op de vrije markt. In Noorwegen bijvoorbeeld zijn veel oude waterkrachtcentrales die een overschot aan duurzame energie produceren. De bijbehorende certificaten (GvO’s) worden opgekocht door buitenlandse energiebedrijven. Doordat er veel aanbod is van GvO’’s is de prijs laag. De energie die uit gas- en kolencentrales is opgewekt (‘grijze energie’) wordt met de GvO’’s ‘vergroend’ en op de energiemarkt gebracht als ‘groene energie’. Voor het energiebedrijf is dit een stuk goedkoper dan om zelf windparken aan te leggen. Als consument denk je wellicht milieubewust te handelen terwijl je energie grotendeels uit fossiele brandstoffen is opgewekt.

stroometiket
De herkomst van je stroom kan je achterhalen door het ‘stroometiket’ in te zien. Zo krijg je bij Oxxio te lezen dat er geen ‘discussie is of je groene of grijze stroom krijgt maar dat je altijd groene stroom krijgt’. Het stroometiket van Oxxio maakt duidelijk dat de stroom voor maar liefst 99.65% afkomstig is van waterkrachtcentrales van buiten Nederland…. Dat is wel een heel duidelijk teken dat we hier niet met echte schone energie te maken hebben maar met ‘vergroende energie’.