Slimme meter bespaart weinig

Deze week verschenen er berichten in het nieuws dat de slimme meter veel minder energie bespaart dan aangenomen werd. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) deed onderzoek naar de slimme meter. Men ging uit van 3.5% besparing maar het planbureau denkt dat de energie besparing niet hoger dan 1% zal zijn. Ook uit eerder onderzoek van de Vereniging Eigen Huis bleek dat de energiebesparing tegen viel.

Waarom slimme meter tegenvalt

De belangrijkste reden dat de energiebesparing met de slimme meter tegenvalt is het ontbreken van een schermpje. Op de display is doorgaans een stuk meer informatie te achterhalen over het energieverbruik. Zo kan men op een display zien welke apparaten de meeste energie verbruiken en hoeveel. De overzichtjes van de energieleveranciers zijn te eenvoudig en geven slechts basis informatie. Dit zet de mensen niet aan om minder energie te verbruiken. Een slimme meter met display (ook wel energieverbruiksmanager genoemd) doet dit wel. In Engeland worden de digitale meters met display geleverd en daar is wel een flinke energiebesparing te merken.

Update 2023
Anno 2023 is er wel wat meer veranderd. Helemaal hot tegenwoordig is het afsluiten van een dynamisch energiecontract. Met een app op je mobiel zie je wanneer het gunstig is om stroom af te nemen. De app vertoont de actuele inkoopprijzen voor stroom en gas. Ook zie je precies het verbruik van de apparaten in je huis en hoeveel geld ze kosten aan energie. Meer info op Zonnepaneelwarmtepomp.nl

Slimme meter

De slimme meter is een gratis kastje dat meterstanden registreert en deze automatisch naar het energiebedrijf stuurt. Iedere twee maanden ontvangen de klanten een overzichtje met hun verbruikte energie. De toegestuurde overzichten moeten bewoners aanzetten om energie te gaan besparen. De meters worden in alle woningen geïnstalleerd. Voor 2020 moet deze klus geklaard zijn. Het kost de overheid meer dan 3 miljard euro. Tot nu toe hebben iets meer 25% van de huishoudens een slimme meter. Degenen die niet willen wachten kunnen een slimme meter binnen 3 maanden laten installeren voor €60. Het is ook mogelijk om de digitale meter te weigeren.

Energieverbruiksmanager

Als men een energiecontract afsluit dan wordt vaak een energieverbruiksmanager cadeau gegeven. De digitale meters met display zijn ook te koop in bouwmarkten en in webshops. Een bekende energieverbruiksmanager is Toon (van energieleverancier Eneco). Op de display is realtime informatie te vinden van het gas- en elektriciteitsverbruik. Om Toon te kunnen gebruiken moet men wel stroom van Eneco afnemen. Naast eenmalige aanschafkosten betalen klanten ook maandelijkse abonnementskosten.

Verbruiksmanager zonnepanelen

Een populaire verbruiksmanager is SlimmemeterPortal. Deze website laat de teruglevering van elektriciteit door zonnepanelen zien en tevens het verbruik van gas en elektriciteit.

Tags: slimme meter, energie besparen
energiebelasting, informatie energie