Windenergie groeit flink

Brancheorganisatie NWEA maakte in januari 2016 bekend dat er het afgelopen jaar een recordaantal windmolens geplaatst zijn. De capaciteit aan windenergie groeide in 2015 met maar liefst 535 megawatt. Op zee was de uitbreiding van windenergie goed voor 129 megawatt. Er wordt nu bijna 3400 megawatt aan duurzame energie geproduceerd in Nederland. In 2020 zou dit 6000 megawatt moeten zijn. Dit getal staat voor 14% duurzame stroom uit alle opgewekte energie. In 2023 zou dit percentage moeten groeien naar 16%.
Ondanks de flinke groei van windenergie in 2015 is het onwaarschijnlijk dat de doelstellingen van 2020 worden behaald. Nederland loopt in Europees verband behoorlijk achter in het opwekken van duurzame energie. In 2013 werd nog maar 4.5% duurzame stroom opgewekt. We zitten hiermee in de achterhoede. Alleen Malta en Luxemburg doen het nog slechter. Ook het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Belgie scoren niet hoog. Koploper met duurzame energie is Zweden die met kop en schouders boven de rest uitsteekt.

energie besparen
Uit het EON Bespaaronderzoek van september 2015 bleek dat de bewustheid om energie besparen best groot is. Bijna 95% van de Nederlanders gaf aan uit financiele redenen op hun energieverbruik te letten. In de praktijk valt deze bewustheid best wel tegen. Geld besparen door het energieverbruik te verminderen heeft nog geen grote prioriteit onder de Nederlanders. Een grote meerderheid heeft dubbelglas in de woning maar slechts 6% van de bewoners heeft zonnepanelen op het dak. Als mensen energie vergelijken is geld het belangrijkste motief voor dienstverlening en energie besparen.