Windmolenschip

Fred Olsen
Het windmolenschip de Brave Tern was onlangs in de Heysehaven van Rotterdam. Het schip is eigendom van de Noorse scheepsfirma Fred Olsen die vooral bekend is bij het grote publiek door zijn cruiseboten. Fred Olsen echter is een veelzijdige onderneming en bestaat uit diverse divisies waaronder Tankers, Freight, Marine Services, Energy, Renewables en Travel. Het windmolenschip valt onder de divisie Windcarrier.
windcarrier
Windcarrier heeft de beschikking over twee grote schepen die speciaal gebouwd zijn voor de aanleg en onderhoud van windmolens op zee. De schepen hebben 4 uitschuifbare poten die op de zeebodem kunnen worden gezet. Het schip kan zich op die manier een eind in de hoogte opheffen. De ene boot heet ‘Brave Tern’ en de ander ‘Bold Tern’. Tevens zijn er 8 kleine bemanningsvaartuigen die personeel naar de windparken kunnen vervoeren. Ieder bemanningsvaartuig heeft een comfortabele lounge voor 12 personen die tijdens de reis naar de tv kunnen kijken en Playstation games kunnen spelen.

schip werd aangepast
De Brave Tern heeft een lengte van 132 meter en een breedte van 39 meter. De uitschuifbare poten konden een diepte bereiken van 45 meter. Het bedrijf Franklin Offshore Europe in Rotterdam heeft de poten met 14 meter verlengd waardoor de Brave Tern zich nu kan vastmaken op een diepte van 60 meter. De hoofdkraan op het dek van fabrikant Gusto kan tot een hoogte van 120 meter tillen en een gewicht tot 800 ton verplaatsen. Er zijn verder twee kleine kranen die 20 ton kunnen tillen. Op de boot is ruimte voor 80 personen die in 56 cabines kunnen slapen. De boot kan 4 windmolens meenemen tijdens zijn vaart.