Windpark Wieringermeer

Energiebedrijf Nuon sloot onlangs weer een nieuw contract voor Windpark Wieringermeer. Bouwbedrijf BAM gaat meewerken aan de funderingen van de windturbines. Het windpark ligt in de Wieringermeerpolder in de kop van Noord-Holland. Nuon heeft er een samenwerkingsverband met Energieonderzoek Centrum Nederland. In 2018 wordt begonnen met de aanleg van het windpark. In 2020 zou het gereed moeten zijn.
100 windturbines gepland

Aanvankelijk was Windcollectief Wieringermeer bij de bouw betrokken maar het collectief trok zich terug. De financiĆ«le risico’s werden te groot bevonden. Het windcollectief zal zich wel blijven inzetten voor het windpark maar hun (toekomstige) windmolens zijn overgedragen aan Nuon. De komende twee jaar zullen 100 nieuwe windturbines gebouwd worden. Hiervan zullen 82 windmolens onder het beheer van Nuon vallen. Zeventien windmolens zijn van ECN en 1 windmolen zal voor de lokale bewoners zijn.

oude windmolens verdwijnen

Er staan op het moment zo’n 34 solitaire windmolens op boerenerven. Deze windmolens zijn verkocht aan het buitenland en beginnen daar een tweede leven. De nieuwe windturbines zullen in een andere opstelling worden gebouwd. Hierdoor zal het uiterlijk van het landschap opknappen en minder rommelig overkomen. Een nieuwe windturbine zal 3-4 MW produceren. In totaal zal er straks 300-400 MW aan groene stroom worden geproduceerd. Dit is goed voor elektriciteit aan minstens 280.000 huishoudens.
grootste windmolen

De allergrootste windturbines ter wereld produceren zo’n 8 MW. Deze megamolens staan in offshore windparken om de overlast voor omwonenden te beperken. Toch zijn er ook een aantal grote windturbines op het vaste land van Nederland te vinden. Dichtbij Windpark Wieringermeer staat windpark de Ambtenaar. Hier is een windturbine te zien die 7.58 MW aan windenergie produceert. Dit type windmolens zijn tevens te vinden in Windpark Noordoostpolder. In Windpark Wieringermeer zullen deze enorme windturbines niet gebouwd worden. De normen voor geluid en schaduw zullen goed worden nageleefd. Wel biedt het windpark een burenregeling aan direct omwonenden. Er zal ieder jaar 429.000 euro worden uitgekeerd aan 330 huishoudens. Zo kunnen zij mee profiteren van de aanwezigheid van Windpark Wieringermeer.