Grootste windpark ter wereld (1400 MW)
Het grootste offshore windpark ter wereld ligt in Nederland. Windpark Borssele bestaat uit 4 delen en ligt 22 km voor de kust van Walcheren. Het zal straks 1400 megawatt aan groene energie leveren. De oplevering van het gehele project moet voltooid zijn in 2023. Energiebedrijf Dong Energy mag de ene helft van het windpark bouwen (Borssele 1 en 2). Een consortium o.l.v. Shell bouwt Borssele 3 en 4.
Gemini Windpark (600 MW)
Windpark Gemini ligt 85 km voor de kust van Groningen. Het bestaat uit twee delen van elk 34 vierkante kilometer. In totaal zullen er 150 windturbines geplaatst worden. Het totaal vermogen van Gemini Windpark is 600 megawatt. De oplevering van de laatste windturbine is in 2017.
London Array (630 MW)
Het grootste operationele offshore windpark ter wereld is London Array. Dit offshore windpark bestaat uit 175 windmolens die gezamenlijk 630 megawatt (MW) kunnen produceren. Het park is 245 km2 groot en ligt zo’n 20 km uit de kust van Kent. Een nog groter windpark zal ‘Dogger Bank Teesside’ zijn dat ook in het Verenigd Koninkrijk ligt. Het wordt gebouwd door Forewind dat een consortium is van energiebedrijven. Forewind kreeg onlangs groen licht voor het aanleggen van het offshore park. Het enorme project zal bestaan uit honderden grote windturbines die in de toekomst energie kunnen leveren voor 1.4 miljoen huishoudens.
Windpark Noordoostpolder (429 MW)
Het windpark in de Noordoostpolder is een van de grootste windparken in Nederland. Er komen 48 turbines in het Ijsselmeer (inshore) te staan en 38 turbines worden gebouwd op het land (onshore). Het totale vermogen zal 429 megawatt (MW) bedragen. De windmolens zijn erg groot. Die molens op het land zijn 135 meter hoog en als je de wieken meerekent dan is de hoogte bijna 200 meter. De turbines in het water zijn een slag kleiner met een wiekhoogte van 150 meter. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze krachtpatsers tientallen malen meer stroom produceren dan de oude (kleine) windturbines die in de buurt van het park staan. De geproduceerde stroom zal 400.000 huishoudens van energie kunnen voorzien.
Een keuze voor de Noordoostpolder is dat er weinig mensen wonen in het gebied, er is genoeg wind en de windmolens kunnen eenvoudig ingepast worden in het landschap. Door te bouwen op land bespaart de overheid veel geld uit ten opzichte van zee. Het project kende ook tegenstanders. De afstand van de dichtstbijzijnde windturbines en het dorp Urk was maar 1.6 km. Het originele plan werd daarom aangepast en er worden een aantal windmolens minder geplaatst.