Zonnepanelen uit Holland

Het bedrijf Powerfield ontwikkelt zonneparken in Nederland. Veel gemeenten hebben terreinen waar ooit plannen voor bestonden (bedrijven, woningen) maar die nu braak liggen. Powerfield koopt deze grond op of huurt deze en plaatst er een zonnepark op. Het bedrijf heeft nu plannen ontwikkeld om een zonnepanelen fabriek te bouwen in Noord-Groningen. Door de hogere importheffingen van Europa op Chinese zonnepanelen en de hoge transportkosten kan de productie van zonnepanelen weer lonend zijn. Het bedrijf wil zo’n 15-20 miljoen euro investeren. De fabriek zou in 2019 gereed moeten zijn en jaarlijks 1.2 miljoen zonnepanelen moeten maken. De helft van de productie zal naar de eigen zonneparken gaan.

Zonne energie in Nederland

Zonne energie wordt steeds populairder in Nederland. Volgens een marktonderzoeker liggen er bij 450.000 huishoudens zonnepanelen op de daken. In 2015 was het totaal aan zonnepanelen goed voor 1.5 GW. Dit zal eind 2017 doorgroeien naar 2.7 GW. De doelstelling van de Nederlandse overheid is 4 tot 5 GW aan zonnepanelen in 2020.

Salderen

Een belangrijke reden voor de populariteit is het salderen. Als uw zonnepanelen meer energie produceren dan u op dat moment verbruikt wordt deze energie terug geleverd aan de energieleverancier. De stroom die men terug geleverd heeft wordt naderhand verrekend met de jaarrekening. Produceert u op jaarbasis meer energie dan u verbruikt dan is het financieel onaantrekkelijk. De energieleverancier hoeft hiervoor niet meer dan 7 euro cent te betalen per kWh. Een gemiddeld huishouden verbruikt zo’n 3300 kWh per jaar. Als een zonnepaneel een capaciteit heeft van 270 Wp (wattpiek) zou u met 14 zonnepanelen kunnen volstaan om uw energiebehoefte volledig te dekken.

Huurwoningen
Ook bewoners van huurwoningen kunnen mee profiteren. In Zeeland plaatst woningbouwvereniging L’escaut op het moment een set van 6 zonnepanelen op huurhuizen zonder de huur te verhogen. De panelen leveren maximaal 1400 kWh per jaar aan duurzame energie. Bewoners van een huurwoning zullen met de zonnepanelen jaarlijks honderden euro’s besparen op hun energierekening. Lees hier meer informatie over huren en zonnepanelen.

Zonnepanelen uit China

De grootste fabrieken die zonnepanelen bouwen zijn gevestigd in China. SunTech verscheepte in 2014 meer dan 25 miljoen zonnepanelen naar het buitenland (totaal meer dan 8 GW). In 2016 waren de verkopen gestegen naar 10 GW.

Windenergie & groene energie

Energie vergelijken
Pure Energie
Greenchoice