Zonnepark Middelburg

zonnepanelen middelburg mortiere

Zonnepark Middelburg
Met de komst van het zonnepark Middelburg is een flinke stap gezet om duurzame energie op te wekken binnen de gemeente. De bouw is afgelopen zomer begonnen en krijgt steeds meer gestalte. Op het braakliggende weiland achter Woonboulevard de Mortiere zal straks een zonnepark liggen van 55.000 zonnepanelen. Dit is genoeg om 4000 huishoudens van elektriciteit te voorzien. Het was destijds een groot zonnepark maar inmiddels (in 2020) zijn de zonneparken flink gegroeid. Het grootste zonnepark van Zeeland ligt in het industriegebied van Vlissingen-Oost en telt meer dan 140.000 zonnepanelen.

zonnepanelen mortiere middelburg
Op de voorgrond staat de tuinwinkel Groenrijk. Er achter bevindt zich zonnepark Middelburg.
Groenleven
Het zonnepark wordt gebouwd door het bedrijf Groenleven uit Friesland. Vier jaar geleden werd vanuit een garage gestart met het verkopen van zonnepanelen. Het richtte zich aanvankelijk op de eigen regio maar groeide uit tot een belangrijke speler op de Nederlandse markt. Ook het bedrijf Powerfield ontwikkelt grootschalige zonneparken in Nederland. Opmerkelijk genoeg komt ook dit bedrijf uit Friesland (Dokkum). Een spraakmakend project van Groenleven is het grote zonnepark op Groningen Airport Eelde dat 17.7 megawatt groot is. Het zonnepark Middelburg zal een grootte hebben van 12 megawatt.

Besparen op elektriciteit
De missie van Groenleven is om bedrijven zelfvoorzienend te maken in hun energiebehoefte. Dit doen ze door zonnepanelen te installeren op de daken van de bedrijven en deze turnkey op te leveren. Groenleven doet niet alleen de bouw en installatie maar kan ook de financiering, onderhoud en het beheer ter hand nemen. Doordat duurzame energieprojecten subsidie krijgen van de overheid kunnen bedrijven geld besparen op elektriciteit als ze meedoen met een project.

Energieneutraal
In 2050 moeten alle bestaande gebouwen in Nederland energieneutraal zijn. Dit wil zeggen dat een gebouw net zoveel energie moet opwekken als dat het verbruikt. De overheid wil dit realiseren door op zoveel mogelijk daken zonnepanelen te leggen. Er zijn ook huizen bij waarop geen zonnepaneel gelegd kan of mag worden. Bewoners van monumenten panden in Middelburg mogen meedoen met het zonnepark Middelburg en kunnen zo hun woning energieneutraal maken.
Tags: zonnepark Middelburg, zonnepanelen, Groenleven, Zeeland
Windenergie, energie vergelijken, goedkoopste stroom, echte groene stroom