Grootste windmolens ter wereld

De sterkste windturbine ter wereld is de MHI Vestas Offshore Wind’s V164-8.0 MW. Fabrikant is het bedrijf ‘MHI Vestas Offshore Wind’. Dit is een samenwerkingsverband tussen het Deense ‘Vestas Wind Systems A/S’ en Mitsubishi Heavy Industries (MHI).De windmolen levert 8 megawatt (MW) aan groene stroom. De windmolen heeft een tiphoogte (hoogte inclusief de wieken) van 180-220 meter. Een rotorblad heeft een lengte van 80 meter en is 35.000 kg zwaar. De windturbine is erg geschikt voor projecten op zee. In september 2016 werd bekend gemaakt dat een V164-8.0 MW op zee was geinstalleerd.




De grootste windturbine ter wereld staat in de Burbo Bank Extension. Dit offshore windpark ligt 7 km uit de kust bij Liverpool. Er zullen in totaal 32 V164-8.0 MW windturbines worden gebouwd in de Burbo Bank Extension. Het project is in handen van Dong Energy. Dit Deense energiebedrijf gaat ook windpark Borssele 1 en 2 bouwen.

Twee andere windturbines van 8 MW
De Adwen 8 MW Platform behoort tot de grootste windmolens ter wereld. De turbine heeft een vermogen van 8 megawatt en de rotorbladen zijn 88 meter lang. De Siemens SWT-8.0-154 kan maximaal 8 MW aan energie leveren. De bladen zijn 75 meter lang. Beide type windturbines staan in offshore windparken.

Grootste windmolen van Nederland (land)

De grootste turbine op land is de E-126 van Enercon. Het vermogen van deze windmolen is 7.58 megawatt. De tiphoogte is 198 meter. Turbines van dit type zijn te zien in windmolenpark De Ambtenaar in de Wieringermeer (Noord-Holland) en in windmolenpark Noordoostpolder (38 stuks). Windpark de Ambtenaar heeft live camera beelden van de E-126 In het windturbinepark van Estinnes in België staan 11 E-126 windturbines opgesteld. Enercon is een Duitse fabrikant van windturbines en marktleider in Duitsland op het gebied van onshore windenergie. Hun aandeel in Duitsland is 43% (2047 megawatt in totaal).




AMSC’s Windtec Solutions ontwikkelt al sinds 2010 plannen voor de SeaTitan, een 10 megawatt windturbine. De windmolen zal 125 meter hoog zijn en heeft een rotor diameter van 190 meter. Ook het Noorse bedrijf Sway was bezig met de bouw van een 10 megawatt offshore windmolen die zou drijven op het wateroppervlak. Deze drijvende toren van 160 meter zou wel veranker worden aan de zeebodem met een zuigend anker en een pijp. In 2015 zijn geen berichten te vinden op het internet dat deze megaturbines daadwerkelijk in gebruik zijn genomen. Het zou goed kunnen dat ze de komende jaren toch op de markt verschijnen want windenergie groeit behoorlijk door. Steeds meer landen leggen offshore windparken aan in zee. De tendens is dat de windparken groter worden en meer vermogen leveren met sterkere windmolens.